Categories
Soalan

Perlu Ke Panaskan Enjin Sebelum On Aircond?

Secara asas, ya, enjin perlu ‘warm up’. Kenapa?

Sebenarnya warm up ini bukannya hendak menjaga sistem aircond, tetapi lebih kepada penjagaan enjin dan prestasi enjin.

Apabila kita biarkan enjin warm up, kita akan dapat suhu optimum untuk enjin bekerja, dan suhu komponen-komponen lain untuk bekerja secara optimum.

Contoh, suhu optimum pada minyak pelincir akan mengurangkan ‘friction’ atau geseran.

Suhu optimum juga akan mengelakkan penggunaan bahan api tinggi bagi injector.

Bagaimana faktor-faktor ini diperlukan atau dikaitkan dengan aircond?

Bila semua suhu tak optimum, kadar geseran tinggi, nisbah pelarasan bahan api tak dapat dicapai. Salah satu elemen yang diambil kira adalah water temperature. Injector akan bagi bahan api yang tinggi. Makan minyak lah orang kata.

Kita juga maklum, aircond adalah beban.

Apabila ON je aircond, compressor perlu bekerja, dan memberikan beban lagi tinggi pada enjin. Enjin perlu kerja lebih.

Jadi waktu bila yang sesuai nk ON aricond ni?

Nasihat kami, sebaik-baiknya, selepas 5 minit dah start, apabila tengok meter RPM (revolution per minute) dah stabil. Jika perasan, sebaik sahaja kita ON engine, bacaan meter RPM awal-awal itu tinggi, ada mencecah 2000RPM, 3000RPM, kemudian lama-lama menurun sehingga menjadi 1000RPM. Waktu ini, RPM telah stabil. Enjin dalam keadaan baik untuk mula bergerak.

‘Fuel correction’ juga dah buat minimum correction.

So, that’s the best time to turn on the aircond. Waktu terbaik untuk ON aircond, lebih kurang 5 minit. Cuba baca atau dengar semula Tuan Farish Hamzah terangkan dalam video ini:

--

Dapatkan eBook Diagnosis Aircond Kereta 

Subscribe Channel Kami di YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *