Categories
Soalan

Bila Jem Tak Sejuk?

Ada masa aircond tak sejuk? Tak sejuk waktu tengahari? Waktu malam je sejuk?Aircond tak sejuk masa tengah berhenti atau dalam traffic jam?

Tapi apabila kereta bergerak, aircond sejuk balik?

Pelik! Aircond pun boleh moody? Betul ke ni?

Kita ada dapat kes seperti ini pada kereta pelanggan kami, Proton Saga BLM.

Pertama sekali yang kami siasat, adalah ketulenan gas. Daripada hasil peneliitian, alhamdulillah gas tersebut pure 100% R134a, tiada campuran. Satu masalah settle (selesai).

Kedua, jumlah isipadu atau spesifikasi gas yang patut ada. Jadi daripada ujian yang kita buat, jumlah gas tersebut kurang daripada sepatutnya. Bawah daripada separuh. Ini indikator penting yang memberikan tanda mungkin berlaku kebocoran.

Jadi yang ketiga kita lakukan, ujian kebocoran atau ‘leak test’ dengan menggunakan ‘diagnos machine’ atau mesin diagnosis. Dengan alat ini, kita dapat menilai jumlah kebocoran.

Hasilnya, kita dapat pastikan memang berlaku kebocoran halus di dalam sistem aircond dan kebocoran inilah yang menyebabkan gas R134a tadi tu hilang.

Kaedah baik pulih tercepat dan tepat adalah dengan menggunakan cecair ‘leak stop’ untuk menampal kebocoran tersebut. Cuma ‘inject’ masuk dengan amaun dan kaedah yang betul dan buat ujian semula.

Kita dapati ‘compressor’ dalam keadaan baik, komponen lain baik, maka sistem dapat berjalan dengan baik. Jadi, ini antara salah satu ‘case study’ pelanggan kami.

Anda tidak puas hati membaca penerangan ini? Jemput tonton penerangan oleh Tuan Farish Hamzah di dalam video ini:

--

Dapatkan eBook Diagnosis Aircond Kereta 

Daftar Training Online Diagnosis Aircond Kereta

Subscribe Channel Kami di YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *